ŽENE BELIŠĆA

U organizaciji Muzeja Belišće otvorena je Izložba “Žene Belišća”. Izložbu možete pogledati do 27.11.2023. godine u Palači Gutmann.
Svakodnevica belišćanske žene nije bila jednostavna. Žene toga vremena nisu imale puno prava. Njihov rad se predstavljao kao nešto normalno i uvijek manje vrijedno.
Ne možemo reći da je muškarcima bilo lako, teško se radilo u tvornicama. Obitelj bi stizala u grad nakon nekog vremena kad se pronašao posao i smještaj. Smještaj je uglavnom bio jednostoban stan ili dvosoban, ako je muškarac bio zaposlen na rukovodećim poslovima. U radničkim kućama sa 4 ili više stanova stanovalo se skromno. Ženidba, dodjela stana, ogrijeva i ostalih potreba trebala je biti odobrena od Ravnateljstva tvrtke upravo zbog potrebe rješavanja stambenog pitanja. Ovom izložbom željela sam prikazati kakav je život u sferama gdje su vladale žene neprimjetno i nenametljivo.
“Tu sam, tu živim i želim da me vidite i doživite”.
Na odabranim fotografijama vidjet ćete žene zadovoljne svojim, karijerama, prijateljicama, radnim mjestom. Žene u trenucima odmora, zabave, radnice u nekadašnjim tvornicama, zdravstvu, svakodnevnim situacijama.
Predstavljaju sve nas u nastojanju da pružimo najbolje od sebe, sve ono što znamo i umijemo u mnogim životnim izazovima.
Poznato je da povijest pišu muškarci. O svim ratovima zapisano je sve, o svakom automobilu znamo sve, ali žene, njihova uloga i značaj za razvoj grada, provlači se ispod radara na marginama društva. Tko zna kako bi izgledali neki povijesni događaji da su ih pisale žene.
Možda ćete naći zamjerke u postavu izložbe, možda sam trebala naglasiti neka imena ili neka ni slučajno zaboraviti. Nije ništa gotovo, samo sam započela, a nadam se da će se naći oni koji će ovu temu bolje obraditi i ostaviti pisani trag. Stara narodna poslovica kaže “da bez žene nema ni sreće ni nesreće, sa ženama je ništa sve, a bez njih sve ništa.
Izložbu je otvorila zamjenica gradonačelnika Ljerka Vučković, a Tena Koprivnjak, učenica Glazbene škole u Belišću, pružila je prisutnima nezaboravan glazbeni dio programa. Izložba je realizirana financijskom podrškom Ministarstva za kulturu i medije Republike Hrvatske i Grada Belišća.
Hvala svima Vama koji ste svojim prisustvom uveličali ove trenutke te na taj način iskazali podršku u dosadašnjem radu i poticaj za buduće aktivnosti.

Autorica izložbe
Nada Milas Bosanac

KATALOG ŽENE BELIŠĆA

RADNO VRIJEME MUZEJA “BELIŠĆE”

Ponedjeljak: 7:00 – 20:00 sati
Utorak – Petak: 7:00 – 16:00 sati

Subota, nedjelja i blagdani – ne radi

RADNO VRIJEME ZA POSJETITELJE

Ponedjeljak: 16:00 – 20:00 sati
Utorak – Petak: 12:00 – 16:00 sati

Subota: uz najavu za grupe ( >5 ) na tel. br:+385992051425, +385994862536

Skip to content