Izložba “Novi život starog hrasta”

Grad Belišće i Muzej Belišće organizatori su izložbe replika posuda kostolačke kulture izrađenih od abonosa, autora gosp. Ive Jelušića pod nazivom „Novi život starog hrasta“, organiziranu u sklopu obilježavanja Dana grada Belišća.
Izložba je po mnogočemu posebna, ona spaja kostolačku kulturu, stari hrast abonos, i gosp. Ivu Jelušića.
Ivo Jelušić rođen je u Vojskovi kod Odžaka (BiH). Pedagošku akademiju završio je u Tuzli, a Pedagogiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Obnašao je nekoliko dužnosti na općinskoj, županijskoj i federalnoj razini, između ostalog u tri mandata i ministar obrazovanja, kulture i športa u Županiji Posavskoj. Aktivno sudjeluje u organizaciji mnogih kulturnih i športskih manifestacija. Ovo naglašavamo s razlogom jer Ivo Jelušić na najljepši način nastavlja promovirati kulturnu i prirodnu baštinu svoga kraja.
Ručnom izradom drvenih posuda po uzoru na keramiku kostolačke kulture, pronađenu na poznatom lokalitetu eneolitskog naselja Pivnica u Bosanskoj Posavini (koja datira u vrijeme 3250.-2800. godine prije Krista), Ivo Jelušić spaja prapovijest, umjeće drvodjelstva i ljubav prema svome zavičaju te stvara priču o povezanosti kulturne i prirodne baštine kroz vrijeme.
Posude izrađuje od abonosa, fosiliziranog stabla hrasta lužnjaka kojeg je rijeka Bosna 5000 godina skrivala u svome koritu, utirući u njega svu snagu rijeke i moć jednosmjernog prolaska vremena.
Na izložbi je ukupno izloženo 50 posuda raznih veličina i dizajna. Smjestili smo ih uz Zbirku obitelji Gutmann, prostor u kojem je moguće osjetiti prolaznost vremena, dosege razvoja i načina života kostolačke kulture, spajajući različite prošlosti stoljetnim hrastom u svoj njegovoj ljepoti i raskoši.
Abonos, drvo hrasta lužnjaka koje karakterizira velika starost i iznimna tvrdoća s pravom možemo nazvati vječno drvo. Izloženo je dugogodišnjem djelovanju vode koja mijenja njegova mehanička i kemijska svojstva.
Jedan od najstarijih primjeraka abonosa pronađen je u rijeci Savi kod Orašja, starosti 8290 godina. Ove podatke potvrdila je analiza napravljena u Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu i laboratorij u Tokiju.
Ako ste slučajno u šetnji uz neku od naših rijeka, vidite crni panj ili drvo ili pak na uzoranim poljima primjetite neobične komade keramike ili nekog drugog predmeta, zastanite, sve što nam priroda nudi ima svoju priču.

Katalog – Novi život starog hrasta

Nada Milas Bosanac

RADNO VRIJEME MUZEJA “BELIŠĆE”

Ponedjeljak: 7:00 – 20:00 sati
Utorak – Petak: 7:00 – 16:00 sati

Subota, nedjelja i blagdani – ne radi

RADNO VRIJEME ZA POSJETITELJE

Ponedjeljak: 16:00 – 20:00 sati
Utorak – Petak: 12:00 – 16:00 sati

Subota: uz najavu za grupe ( >5 ) na tel. br:+385992051425, +385994862536

Skip to content