ŽIVOT UZ TVORNICU – OTVORENA IZLOŽBA

Izložba pod nazivom “Život uz tvornicu” sastavni je dio svečanog programa povodom obilježavanja Dana grada Belišća.
Prikazuje život i rad uz tvornicu na 60-tak panoa uvećanih starih razglednica, katastarskih mapa i nacrta nastalih u 19. i 20. stoljeću za koje s pravom možemo reći da su čuvari vremena nastanka jednog grada. Svjedočanstvo su veličine i moći nekadašnje tvrtke S.H. Gutmann iz Velike Kaniže u Mađarskoj koja na području današnjeg grada Belišća, prije točno 140 godina gradi pilanu za prorez hrastovine, u to doba najmoderniju i najveću u ovom dijelu Europe. Iste godine nastaju i prvi kilometri šumsko-industrijskih pruga koje ubrzo prerastaju u lokalnu slavonsku željeznicu s javnim prometom. Ulaganjem kapitala, braća Gutmann kao utemeljitelji naselja, započeli su industrijalizaciju ovog dijela Slavonske Podravine i postavili temelje današnjeg grada Belišća.
Razdoblje razvoja industrije i gradnje stambenih i tvorničkih zgrada Belišća, ovjekovječeni su rijetkim razglednicama, u to vrijeme zbog jednostavnosti i jeftinog slanja, omiljeno sredstvo komunikacije. Danas su razglednice kulturno-povijesni dokumenti, svjedoci vremena u kojem su nastajale, sredstvo promidžbe kulturnih znamenitosti ali i drage uspomene. Sve promjene na vizuri grada, osim na katastarskim planovima i mapama, vidljive su i na starim razglednicama, te se uvažavaju kao važan dio kulturne baštine pomoću kojih je moguće osjetiti vrijeme, dosege razvoja i načina života prošlih vremena.
Izložbom koja je potaknuta međusobnom suradnjom Državnog arhiva u Osijeku, Grada Belišća i Muzeja Belišće, ostvaren je zajednički cilj upoznavanja javnosti s građom koju posjeduju baštinske ustanove, a koja na vizualan način govori o prošlosti i razvoju našeg grada.
Osnovni postav izložbe čine stare razglednice, katastarske mape, planovi i nacrti zgrada, a koje posjeduje i čuva Državni arhiv u Osijeku. Muzej Belišće proširio je osnovni postav izložbe, pružajući posjetiteljima priliku da vide fotografije i razglednice iz prošlog vremena, a čiji se originali čuvaju u muzejskim zbirkama.
Razgledajte izložbu dostupnih nam razglednica i katastarskih planova, mapa i nacrta zgrada te laganim koracima kroz vrijeme uživajte u prikazanim povijesnim detaljima koje ćete i danas prepoznati u voljenom gradu i nakon 140 godina.
Prigodnim riječima posjetiteljima se obratio dr.sc. Dražen Kušen, ravnatelj Državnog arhiva u Osijeku, a izložbu je otvorio predstavnik Grada Belišća, Domagoj Varžić, pročelnik Ureda gradonačelnika.
Svečanom otvorenju svoj doprinos dale su učenice Glazbene škole Belišće, pri Osnovnoj školi M. P.Katančića,Valpovo. Lena Kamenko i Lea Vučković. Domagoj Varžić prepustio je mladim umjetnicama simbolično skidanje vrpce te je izložba i službeno otvorena.
Izložba se može pogledati do 20. svibnja 2024. godine.
Muzej Belišće

RADNO VRIJEME MUZEJA “BELIŠĆE”

Ponedjeljak: 7:00 – 20:00 sati
Utorak – Petak: 7:00 – 16:00 sati

Subota, nedjelja i blagdani – ne radi

RADNO VRIJEME ZA POSJETITELJE

Ponedjeljak: 16:00 – 20:00 sati
Utorak – Petak: 12:00 – 16:00 sati

Subota: uz najavu za grupe ( >5 ) na tel. br:+385992051425, +385994862536

Skip to content