Kiparska rapsodija – od rimske cigle do kamena s puta

Izložba organizirana povodom obilježavanja Dana grada Belišća pod nazivom „Kiparska rapsodija – od rimske cigle do kamena s puta “, posvećena je kiparskom stvaralaštvu Miroslava Benakovića.

Miroslav Benaković se prvi put predstavio Belišćanima sudjelovanjem na koloniji Tvornički radnik davne 1982. godine, a zadnja njegova izložba u Belišću je bila 1987. godine izlažući radove u terakoti. Tom prilikom tadašnja ravnateljica Muzeja Belišće, gđa Zdenka Frajtag je zapisala: „Miroslav Benaković je mladi kipar-amater koji zahvaljujući snažnom talentu i još više marljivom i upornom radu sve više izlazi iz klišea kipara naive. Upoznali smo ga negdje na početku njegovog stvaralaštva u III sazivu Likovne kolonije „ Tvornički radnik“, Belišće 82. Već tada je Benaković bio dečko koji obećava…. “ – zapisala je gđa. Frajtag i nije pogriješila.

Danas Miroslav Benaković svoje radove izrađuje u materijalima koji mu kako kaže sam kipar „ dođu pod ruku i zapnu za oko“. Od stare odbačene cigle iskopane ispod građevina ili puteva građenih u rimsko doba, kamena sa otoka Ugljana do drveta nađenih u prirodi i kamena s puta, stvara Benaković svoja djela kojima iskazuje i prenosi simboliku o povezanosti svakodnevnog života svih nas.

U središtu izloženih skulptura je čovjek i njegova emocija. Zato zastanite ispred skulpture, pročitajte njen naziv i dozvolite sebi protumačiti je onako kako vi želite. Možda je već sutra nećemo tako doživjeti. Dozvolite si emociju u ovom bezvremenskom trenutku, kipar vam neće zamjeriti.

Izložba je potvrda odlične suradnje i jedno od vrijednih događanja koje je Muzej Belišće u suradnji sa Akademijom za umjetnost i kulturu u Osijeku, sastavnicu Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku realizirao s ciljem da javnosti predstavi dio stvaralaštva kipara Miroslava Benakovića te omogući sudjelovanje studenata u pripremi i realizaciji izložbi i drugih muzejskih djelatnosti.

Izložba je otvorena do 20. svibnja 2022. godine i može se pogledati svaki dan u uredovno vrijeme Muzeja Belišće.

KATALOG – MIROSLAV BENAKOVIĆ

 

RADNO VRIJEME MUZEJA “BELIŠĆE”

Ponedjeljak: 7:00 – 20:00 sati
Utorak – Petak: 7:00 – 16:00 sati

Subota, nedjelja i blagdani – ne radi

RADNO VRIJEME ZA POSJETITELJE

Ponedjeljak: 16:00 – 20:00 sati
Utorak – Petak: 12:00 – 16:00 sati

Subota: uz najavu za grupe ( >5 ) na tel. br:+385992051425, +385994862536

Skip to content