Izložba fotografija „Slavonski tragovi Gutmannovih“

Izložba fotografija „Slavonski tragovi Gutmannovih“, posvećena industrijskoj baštini obitelji Gutmann na području Slavonije, organizirana u sklopu manifestacije Belišćanska zlatna jesen, održana je u Muzeju Belišće, 9. rujna 2022. s početkom u 19 sati.

Izložba je zamišljena tako da vas prije samog razgledavanja fotografija, stručnim izlaganjima koji su sastavni dio izložbe, uvedemo u povijest industrije na ovom području i pokažemo kako danas izgledaju mjesta na području Slavonije na kojima je tvrtka S.H.Gutmann poslovala.
Fotografijom ćemo vas odvesti na nekadašnje kolodvore, danas neki od njih pretvoreni u stambene ili poslovne svrhe, dijelove pruga, zaboravljene vagone, jednom rječju svjedoke nekih davnih vremena, svjedočanstva postojanja djelovanja i rada plemićke obitelji Gutmann koja je na prostore Slavonije došla krajem 19. stoljeća. Upravo su oni bili poluga razvoja ovoga dijela Slavonije, izgradnjom moderne drvne i kemijske industrije.
Želimo vam pokazati veličinu i moć nekadašnje tvrtke S.H.Gutmann, čije je sjedište bilo u Belišću. Iz Belišća je krenula pruga prema ostalim područjima Slavonije, a sa prugom i širenje poslovanja tvrtke Gutmann.

Počeci su bili u Belišću, gradu koji su osnovali Gutmanni na desnoj obali rijeke Drave. Kao slikari su na praznom platnu braća Gutmann gradili tvornice, kuće, razne gospodarske i kulturne objekte. Od Belišća kreće Slavonska podravka željeznica prema ostalim područjima kao krvotok kroz bogate slavonske šume sve do podno Papuka, a uz razvoj industrije razvijali su Gutmanni i ostale gospodarske grane.

Život na ovim prostorima nakon odlaska posljednih članova obitelji Gutmann nije stao. Na čvrstim temeljima industrijske baštine ostao je grad Belišće kao najvrijednija ostavština obitelji Gutmann, koji se razvio u moderan grad razvijajući nadalje svoju industriju i s poštovanjem se prisjećajući svojih osnivača.
Stručna izlaganja povjerena su vrsnim poznavateljima povijesti vezane uz obitelj Gutmann i tvrtku S.H.Gutmann koji su nas uveli u temu izložbe, upoznali s obitelji Gutmann i njihovim poslovnim razvojem od trgovaca, bankara i bogatih poduzetnika u Mađarskoj do bogatih industrijalaca na području Slavonije.
Izlaganjem na temu “Slavonska ostavština Gutmannovih” gosp. Dragan Milec, vrstan poznavatelj povijesti obitelji Gutmann, proveo nas je kroz život plemićke obitelji Gutmann i njihovu vrijednu ostavštinu koju su ostavili na području Slavonije.

Izlaganjem na temu „Djelatnosti tvrtke S.H. Gutmann na području Slavonije”, gosp. Milan Salajić, vrstan poznavatelj povijesti industrijskog razvoja tvrtke S.H.Gutmann, ukazao je na mnogobrojne djelatnosti koje je tvrtka razvijala na području Slavonije u prvoj polovici 20. stoljeća ali također i na one djelatnosti koje su se održale do danas.
Zaim Saljiji, fotograf amater, zaljubljenik u svoj grad i njegovu prošlost, išao je sa fotoaparatom po Slavoniji prateći tragove Slavonske podravske željeznice. Fotografijama je trajno zabilježio u prostoru i vremenu ostatke industrijske baštine Gutmannovih.

Ženski vokalni sastav Bocanjevčanke – čuvarice tradicijske baštine ovih prostora. prigodnim programom uveličale su ovu svečanost.
Izložbu je svečano otvorila zamjenica gradonačelnika, gđa. Ljerka Vučković.
Iskreno se nadamo da smo vas ovom izložbom upoznali sa bogatom industrijskom ostavštinom obitelji Gutmann na području Slavonije i našega grada.
Izložba se može pogledati do 30. rujna 2022. godine u prostorijama Muzeja Belišće, Vij. S.H.Gutmanna 15a.

Ravnateljica Muzeja Belišće
Nada Milas Bosanac

RADNO VRIJEME MUZEJA “BELIŠĆE”

Ponedjeljak: 7:00 – 20:00 sati
Utorak – Petak: 7:00 – 16:00 sati

Subota, nedjelja i blagdani – ne radi

RADNO VRIJEME ZA POSJETITELJE

Ponedjeljak: 16:00 – 20:00 sati
Utorak – Petak: 12:00 – 16:00 sati

Subota: uz najavu za grupe ( >5 ) na tel. br:+385992051425, +385994862536

Skip to content