Belišćanska muzejska noć

Muzejska večer nad gradom

Muzej Belišće organizirao je “Belišćansku muzejsku noć”, pod nazivom “Muzejska večer nad gradom” u zgradama muzeja, Palači Gutmann (Palej) i Spomen vlaku.

U muzejskim zgradama uz stalni postav, posjetitelji su mogli pogledati fotografije iz muzejskih zbirki te razne originalne dokumente koji nisu izloženi u stalnom postavu.

U galerijskom prostoru Paleja postavljena je izložba umjetničkih slika članova Bel-arta, a u prizemlju, izložba crno-bijelih fotografija mađarskog fotografa Joszefa Bezdana koji se prvi puta belišćanskoj javnosti predstavio raznim portretima i motivima gradske arhitekture grada Pećuha. Izložbe su potvrde nastavka suradnje Muzeja Belišće s likovnom udrugom Bel-art i Udrugom za kulturu i umjetnost ZUM Belišće. Udruge svojim dugogodišnjim radom promiču kulturu i umjetnost te obogaćuju kulturnu scenu grada Belišća.  Izložbom Bel-art predstavlja 30 umjetničkih radova svojih članova. Izložba tematski nije određena, prepušteno je autorima izbor djela kojima žele izraziti osobna razmišljanja, stavove, ideje, osjećaje i životna iskustva. Odabrani umjetnički radovi potvrđuju umijeće i umjetničku izvrsnost te jedinstvenu osobnost i prepoznatljivost autorskog rukopisa.

Udruga ZUM dovodi nam u Belišće mađarskog fotografa Josefa Bezdana koji se predstavio s 24 fotografije u crno-bijeloj tehnicu. Proveo nas je gosp. Josef Bezdan nadasve izražajnim fotografijama, kroz grad Pećuh i njegovu gradsku arhitekturu. Fotografije portreta prikazuju lica koja kao da su izronila iz mraka, obasjana mjesečinom, trenutno su tu, a već slijedećeg trenutka polako će se povući i nestati u mraku. Ova izložba fotografije svakako će vas uvući u svoj crno-bijeli svijet u kojem ćete se osjećati dobrodošli.

Sve je u oku i srcu promatrača. Stoga, kao posjetitelji izložbe i promatrači doživimo svako djelo kao vlastitu kreaciju iste teme i boja, unoseći svoju percepciju izloženog djela i fotografije u različitom prostoru i vremenu.

U muzejskom prostoru Paleja za najmlađe posjetitelje organizirali smo radionicu izrade čestitke s motivom Palače Gutmann. Voditelji radionice su bili Kristijan Čorić i Tin Lacković, članovi Bel-arta. Mladi sudionici radionice ukrašavali su najpoznatiji belišćanski motiv flomasterima, drvenim bojicama i pastelama.

Spomen vlak ovom prigodom pretvaramo u izložbeni prostor gdje su posjetitelji mogli pogledati izložbu starih fotografija iz vremena Gutmannove željeznice i isječke filmova prilagođenih za noć muzeja.

Izložbe u Paleju mogu se pogledati do 12. veljače, a fotografije na Spomen vlaku do 29. veljače 2024. godine.

Izložbu prati prigodni katalog kao trajni podsjetnik na jednu uspješnu suradnju različitih kulturnih ustanova koje je spojila ova muzejska večer nad našim gradom.

Zahvaljujemo se svima koji su pridonijeli da se ova Belišćanska muzejska noć organizira. Posebna zahvala našim udrugama Bel artu i Zum-u, autorima, izlagačima na izložbama, Tinu i Kristijanu na organiziranju dječje radionice, fotografu gosp Josefu Bezdanu, pročelniku Domagoju Varžiću koji je svečano otvorio Belišćansku muzejsku noć te gradonačelniku grada Belišća, gosp. Dinku Buriću koji je svojom podrškom omogućio održavanje Belišćanske muzejske noći.

Hvala svima Vama koji ste svojim prisustvom uveličali ovu manifestaciju te nam na taj način iskazali podršku u budućem radu.

MUZEJ BELIŠĆE

Nada Milas Bosanac, ravnateljica

RADNO VRIJEME MUZEJA “BELIŠĆE”

Ponedjeljak: 7:00 – 20:00 sati
Utorak – Petak: 7:00 – 16:00 sati

Subota, nedjelja i blagdani – ne radi

RADNO VRIJEME ZA POSJETITELJE

Ponedjeljak: 16:00 – 20:00 sati
Utorak – Petak: 12:00 – 16:00 sati

Subota: uz najavu za grupe ( >5 ) na tel. br:+385992051425, +385994862536

Skip to content