OTVOREN MUZEJ U BELIŠĆU

Prigodnom svečanošću sinoć je povodom Dana muzeja, otvoren Muzej Belišća.

Ovo je četvrto otvorenje Muzejskog postava, rekao je otvarajući nov postav zamjenik gradonačelnika Domagoj Varžić.

Godine 1975. Muzej Belišće po prvi je put otvorio svoja vrata građanima Belišća i okolice, centrirajući svoj postav na industrijski razvoj tvrtke SH Gutmann te Kombinata Belišće. Pet godina kasnije, 1980. godine, pod vodstvom dugogodišnje voditeljice Muzeja Zdenke Frajtag, otvoren je novi, prošireni postav Muzeja. U vrijeme Domovinskog rata Muzej je doživio oštećenja, pa je obnovljen,a eto, mi ga otvaramo četvrti puta, a postav je podijeljen i proširen na dva objekta. Naime, rekonstrukcijom zgrade „starog muzeja“ (S.H. Gutmanna 26) te temeljnom obnovom jedne od najstarijih stambenih zgrada Belišća (S.H. Gutmanna 15a) izložbeni prostor Muzeja proširen je sa 6 prostorija na 14.

Okupljenim je gostima i znatiželjnicima o realizaciji rekonstrukcije i obnove zgrada Muzeja, govorila zamjenica gradonačelnika Belišća Ljerka Vučković. Jer je ova obnova provedena u sklopu projekta ILPAN (prekogranična suradnja s Mađarskom).

Sudionike svečanosti pozdravio je i voditelj Muzeja Tomislav Kuna, a o izložbi, koja je postavljena u Galeriji Turističke zajednice, u susjednoj „pekmezici“, govorio je autor i donator Josip Lasić.

Naime, on je donirao 13 svojih radova u tehnici intarzije, a tematski su vezani za Kombinat Belišće i njegove radnike.

Radovi će biti izloženi narednih desetak dana u radno vrijeme Turističkog ureda.

U novootvoreni prostor sjajno su se uklopile i obnovljene skulpture s Kiparskih kolonija Tvornički radnik iz ranijeg razdoblja.